Vesti

print


05.12.2013.

Republika Srbija usvojila Zakon o potvrđivanju Evropskog sporazuma o glavnim unutrašnjim vodnim putevima od međunarodnog značaja (AGN) u decembru 2013. godine.

AGN

Ovim sporazumom definisani su jedinstveni kriterijumi od značaja za pobolјšanje plovnosti kako na postojećim, tako i na plovnim putevima koji će se tek graditi, kao i tehnički i eksploatacioni kriterijumi za plovne puteve i pristaništa. Preporučuje se, da se pri modernizaciji regionalnih, kao i plovnih puteva od međunarodnog značaja obezbede što povolјniji parametri plovnosti, dok se kod izgradnje novih preporučuje uzimanje u obzir upotreba kombinaovanog transporta i gabarita brodova i sastava koji takav transport obavlјaju.

AGN sporazumom utvrđena je jedinstvena klasifikacija svih unutrašnjih plovnih puteva Evrope, koji su podelјeni na sedam klasa plovnosti, gde prve tri klase imaju regionalni, a klase od 4 – 7 međunarodni značaj. Pored toga, definisani su i gabariti brodova, odnosno sastava predviđenih za plovidbu po plovnim putevima pojedinih klasa.

Među 21. zemljom koje su prihvatile AGN sporazum nalaze se i sve podunavske zemlje.


Nazad



Ključne reči za povezane vesti:
AGN


Povezane vesti:

05.12.2013 Srbija prihvatila AGN

preuzimanje-dokumenata

informator

javne nabavke

foto-galerija

newsletter

Konkursi



Informator o radu
Registar administrativnih postupaka

Stakeholders' Forum


DAVID obrasci


post